7/30/2007

Kurye Video Organizasyonu Nedir? Ne Yaptı? Ne Yapacak?


Bizler; "Kurye" konseptiyle, günümüzde her an her yerde ulaşılabilen ve sürekli dolaşıma sahip olan görüntüden taraf olup, küratör ve galeri sisteminin öngördüğü seçici ve seçilen olma haline karşı bir duruş geliştirdik. Buradaki amaç, gönderilen videoları belli bir seçime tabi tutmadan, İstanbul içinde ve dışında farklı mekanlarda göstermek; gezici festival görevini üstlenerek, görüntülerin dolaşımını ve herkes tarafından izlenebilirliğini sağlamaktır. İlerde daha da genişlemesini arzuladığımız "Kurye Video Organizasyonu" topluluğunun aktif üyeleri Irmak Arkman ve Ceren Arkman, proje bazlı olarak çalışan Gözde İlkin organizasyonları üstlenirken Bahadır Dilbaz ise hem festivale hem topluluğa tasarımlarıyla yeni bir boyut kazandırdı. Daha önce sergilerimizde de yer alan sanatçı Kevin Evensen ve Kevin Murphy kendi yaşadıkları ve çalıştıkları şehirlerde Kurye adına çalışmalara başlayarak grubun parçası oldular.
2006 senesinde Irmak Arkman tarafından Kargart adına başlatılan video festivalleri, bu sanat dalında yapılan en önemli bağımsız festivallerden biri haline geldi. Karşı adlı konsepti ile ilk festivalinde Arkman’ın organizasyonu ve küratör Övül Durmuşoğlu desteği ile 26 sanatçının videolarına ev sahipliği yapan Kargart demin de bahsettiğimiz kurye konseptli sergisiyle ve bu sefer sanatçı Gözde İlkin’in ortaklığıyla 31 sanatçıya ek olarak Hafriyat sanatçılarının katılımı ve Hazavuzu performansı ve konseri ile başarılı bir sergiye imza attı. Bu festivaller dışında topluluk, 2006 Aralık ayında Indigo’da finali yapılan müzik yarışması nokiasupersound’un “Perform it!” gecelerine video desteği sağladı. Beş hafta boyunca süren partilerde 2000’e yakın izleyici videoları izleme imkanı yakaladı ve etkinliğin bölümleri Dream Tv’den gösterildi. Lütfü Kırdar’da düzenlenen ve Türkiye’nin ilk çağdaş sanat fuarı olan 1.İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’na katılan ve içlerinde KargART, K2, Hafriyat, Tershane, Yama, Masa, Nomad, Apatman Projesi ve İstanbul Çağdaş Sanat Derneği’nin yer aldığı “İnisiyatifler” alanı içerisinde KargART standında fuar boyunca hergün 1. KargART Toplu Video Gösterimleri ve 2. KargART Uluslararası Video Festivalinden videolar gösterildi. İlgi uyandıran videolar fuarın çeşitli bölümlerindeki perdelerde de gösterildi. Serkan Zihli ve Derya Demir tarafından Studio Live’da düzenlenen Art& Gender gecesine 5 sanatçısıyla katıldı. Apartman Projesi’nde yapılan Selda Asal’ın çalışması “ Herşey Güzel Olacak” sergisi için 4 sanatçısının videosuyla katıldı.
2007 senesinde festival dışında iki dış alan ve performans gösterimi gerçekleştirildi Hazavuzu grubuyla ortaklaşa yapılan bu iki gösterim oldukça ilgi uyandırdı. Bunlardan ilki Selda Asal ile organize edildi ve Rumeli Han’da gerçekleştirildi. Local Artists başlığı altında Gülçin Aksoy, Tuğçe Dilara Kurtoğlu, Özlem Gök ,Burcu Yağcıoğlu, Funda Zeynep Aygüler, Ece Kalabak, Sena Başöz, Yiğit Güç, Volkan Kızıltunç, Elvan Erken, Aynur Fomin, Extramücadele, Antonio Cosentino& Mehmet Erdener, Neriman Polat, Tortor Prodakşın ( Tan Cemal Genç & Nalan Yırtmaç ), Ha Za Vu Zu’nun videoları gösterildikten sonra Hazavuzu “Köpek_ jpeg” adlı performanslarını gerçekleştirdiler. Benzer bir çalışmayı Galata Kulesi önünde Tunel Art Festivali kapsamında gerçekleştiren Kurye, Hazavuzu performansından önce Sesli Yayın konsepti altında Swamn, Kinki Texas , Burcu Yağcıoğlu, Ingrid Koslung, Funda Zeynep Aygüler, Tuğçe Dilara Kurtoğlu, Nevena Popovic, Sena Başöz, Özgür Erkök, Aynur Fomin, Güneş Terkol videolarını gösterdi.

Kurye şuan ekim ayında “Harekete Geçmek” adlı bir sergi düzenlemek için çalışıyor. Blogda açık davet mektubunu bulabileceğiniz sergi süresince, müzik ve performanslar da sergilenecek. Ardından 2008 Mart ayı için 3. Kargart Uluslararası Video Festivali için organizasyonu eylül ayında duyuracak. Ayrıca birkaç ay içerisinde Kurye, Harekete Geçmek sergisinin afişlerini de yapacak olan Onur Erdem'in tasarımıyla Türkiye’nin en büyük ve hatta tek video platformunu internet üzerinden açmaya hazırlanıyor.